Digital HR tendencijos 2018

Kaip keičiasi žmogiškųjų išteklių valdymas didžiausiose pasaulio organizacijose? Ką apie HR ateitį ir dabartį rašo pasaulinė spauda? Prasid...

Kaip keičiasi žmogiškųjų išteklių valdymas didžiausiose pasaulio organizacijose? Ką apie HR ateitį ir dabartį rašo pasaulinė spauda? Prasidedant 2018-iesiems metams, trumpai apžvelgsiu Fortune, Forbes, Human Capital Trends ir kt. žinomiausius verslo  žurnalus.


Skaitmeninės technologijos HR darbe.



Ateities organizacija - tai technologinė organizacija

„Skaitmeninės technologijos užvaldo ir dramatiškai keičia kiekvieną verslo sritį. Skaitmeninė kelionė lemia sėkmę. Šiose lenktynėse atsiliekant nuo pirmaujančiojo gali reikšti visišką žlugimą. Ateities organizacija - tai technologinė organizacija.“ - rašo įtakingas verslo žurnalas „Fortune“.  

„Fortune“ atliktame tyrime net 67 proc. apklaustųjų Fortune 500 vadovų teigia, kad jų kompanijos yra technologinės, nepriklausomai nuo to, kuo užsiima – gamina mašinas, kasa mineralus ar spausdina žurnalus. Spartūs technologiniai pokyčiai yra vienintelis ir didžiausias iššūkis, su kuriuo ateityje susidurs jų kompanijos.

Pasauliniame verslo olimpe konkurencija labai įtempta. Pavyzdžiui, vos 12 proc. įmonių iš Fortune-500 1955-ųjų metų sąrašo vis dar egzistuoja šiandien. Vien tik per praėjusius metus ketvirtadalis įmonių iš šio sąrašo iškrito.

Pasaulį valdo debesija (SaaS), mobilios technologijos (Apps) ir dirbtinis intelektas (AI)

„Debesija (SaaS) ir mobilios technologijos (Apps), dirbtinis intelektas ir didėjanti automatizacija žada pakeisti beveik kiekvieną verslo aspektą. Matome, kaip skaitmeninės technologijos pakeitė žiniasklaidą, mažmeninę prekybą, logistiką ir švietimą. Dabar atėjo HR eilė. Skaitmeninės technologijos atveria naujus būdus įdarbinti, dirbti, mokytis ir įtraukti darbuotojus.“ - rašo vienas garsiausių verslo žurnalų „Forbes".

„Organizacijose intensyviai keičiasi HR funkcija. HR aktyviai ieško būdų kaip dirbti skaitmeniniu būdu, naudoti skaitmeninius įrankius ir programas, pateikti sprendimus ir nuolat eksperimentuoti ir diegti naujoves. 56 proc. apklaustų kompanijų 2017 metais pertvarko HR programas išnaudodami skaitmeninių technologijų galimybes. 41 proc. aktyviai kuria personalo valdymo sistemas HR funkcijoms vykdyti.“ – teigia pasaulinės konsultacijų įmonės „Deloitte” tyrimas “2017 Global Human Capital Trends“. 

Viena didžiausių audito ir verslo konsultacijų įmonių pasaulyje PwC savo tyrime analizuoja, kaip HR procesai perkeliami į SaaS infrastruktūrą. „Prieš du metus 68 proc. organizacijų turėjo bent vieną HRM procesą SaaS‘e, 2017 m. tokių organizacijų skaičius išaugo iki 73 proc. Ir trečdalis organizacijų, naudojančių senąsias Remote Desktop Connection programas, aktyviai planuoja migraciją į SaaS personalo valdymo programas artimiausiu 12-18 mėn. laikotarpiu.“ - teigiama PwC’s Human Resources Technology Survey.


HR - jau seniai nebe pagalbinė funkcija

Neišvengiamą transformaciją iš „HR as a Service“ į „Digital HR“ prognozuoja Deloitte, Mercer, AON, Accenture, Forbes, Fortune500 ir kiti. 

„Praeityje turėjęs tik pagalbinę funkciją - darbuotojų administravimo paslaugas -  dabar HR įgyja naują, platesnį vaidmenį: padėti organizacijai tapti ateities organizacija, technologine organizacija.“ – teigia „Deloitte”, kurios tyrime dalyvavo daugiau nei 10 000 verslo, HR vadovų ir darbuotojų iš 140 šalių.

„Reikia keisti HR mąstymą: neužtenka naudotis skaitmeniniais įrankiais; HR turi virsti skaitmeniniu.“ – plačiai cituojama Josh Bersin, garsaus influencerio žmogiškųjų išteklių srityje ir „Bersin by Deloitte“ padalinio įkūrėjo, mintis. 




Digital HR - pasaulinė tendencija

„Naujų technologijų įsigijimas dar nepadaro HR Digital. Tačiau tai yra būtinas ir svarbiausias etapas einant link Digital HR. Naujų pažangių technologijų dėka HR gali išnaudoti inovatyvius būdus, kaip įdarbinti, įtraukti ir išlaikyti geriausius talentus, suteikti geriausias tobulinimosi galimybes, didinti darbuotojų našumą. Technologijos ir procesų automatizavimas atlaisvina HR vadovų laiką, kad jie galėtų atlikti strateginį vaidmenį verslo valdyme.“, - teigia Deloitte.

„Digital HR  reiškia įgyti naujų įgūdžių ir pritaikyti skaitmenines technologijas žmogiškųjų išteklių srityje. Tai vadovų ir darbuotojų  poreikių tenkinimas realiame laike. Digital HR kuria tokią organizacijos kultūrą, kuri akcentuoja talentų vadybą, prisitaiko prie rinkos pokyčių ir išnaudoja verslo galimybes.“ – dalijasi įžvalgomis Josh Bersin.


Pabaigai

Akivaizdu, jog pasaulyje HR labai sparčiai kinta, vystosi. Kaip visados pasaulinės tendencijos Lietuvoje įsigalės vėliau – išbandytos Vakaruose, išsigrynintos ir standartizuotos (ar atsimenate, kiek metų užtruko, kol Lietuvoje įsigalėjo Lean arba Kanban?)

Smagu skaityti Forbes, Fortune ar HCT ir matyti, kad didžiaja dalimi išvardintų Digital HR funkcijų jau šiandien Lietuvoje gali naudotis HCM.LT klientai. Sukūrėme labai modernią personalo valdymo programą. Ir nesiliausime ją tobulinę. 

Žymės:

You Might Also Like

0 komentarai (-ų)